Власники і дідичі Горожанки

Після занепаду Галицько-Волинського князівства, у 1349 році Галичина увійшла до складу Польського королівства. В цей період сільські громади, такі як Горожанка, відчули вплив європейської моделі феодалізму, що характеризувалася поступовим закріпаченням селянства. Польські феодали часто надавали села магнатам та шляхті, що збільшувало залежність селян. Відтак і Горожанка потрапила до рук польської шляхти.

Кола (Колюшки, Колові)

Горожанка до 1438 року належала галицькому каштеляну Яну Колі гербу Юноша (Jan Koła z Dalejówa herbu Junosza), який засідав у сусідньому Деліїві, тому у документах писали “Ян Кола з Далеюва”. Він спонсорував будівництво костелу в цьому селі, також деякий час був галицьким земським суддею. У шляхтича було багато дітей, але цікаво, що чотирьом із них він дав своє ім’я – Ян. Тому, щоб розрізняти братів між собою, у документах того часу додавали якусь приставку, а також їх статус, проте всіх їх називали “Колюшко” (від батьківського прізвища Кола).

Герб Юноша

Після смерті батька у 1438 році Горожанка дісталась найстаршому сину від першого шлюбу, який називався так як і батько, Ян Кола, з приставкою “Колюшко” (Jan Koła “Koluszko”), він мав шляхетський титул “галицький підстолій”, був урядником Речі Посполитої. А після одруження із дочкою дідича з Мартинова біля Галича, його стали називати Ян Кола з Мартинова (Jan Koła z Martynówa). Дітей у нього не було.

Як у знаменитій французькій фразі “Король помер. Хай живе новий король!”, так і в нашій історії, у 1468 році Ян Кола з Мартинова помирає, дружина зрікається маєтків, в тому числі в Горожанці, на користь його брата Яна Коли “Старшого”, галицького підкоморія, залишаючи собі лише придане у Мартинові. Через чотири роки, у 1472, і цей Ян Кола помер.

Шапоровські

Найстарший син старого Яна Коли з Деліїва, Клеменс Кола (Klemens z Dalejowa, Bybła, Saporowic), рідний брат вже знайомих нам чотирьох Янів, отримав у спадок село Шепарівці біля Коломиї. Тому його синів вже називали Шапоровськими або Сапоровськими (Saporowscy, Schaporowsky, Szapоrowski) .

З 1478 року, після стрия Яна Коли Старшого, власниками Горожанки стали сини Клеменса Коли з Шепарівців – Станіслав і Ян (Януш) Шапоровські. Згодом, у 1487 році, Ян віддав свою частку майна в Горожанці брату Станіславу Шапоровському.

Маковецькі

У 1574 році власником села зазначено Єроніма Маковецького гербу Помян (Hieronim Makowiecki herbu Pomian), який передає Горожанку у власність своєму брату Яну Маковецькому. За Курдвановських, 1578 році, Горожанка отримала міський статус, Магдебурзьке право, яке передбачало звільнення міста від управління, судової та адміністративної влади місцевих феодалів-власників міст і створення міського самоврядування. Наступною особою, що представляла дідича Горожанки є Миколай Маковецький (Mikołaj Makowiecki), як будує перший дерев’яний костел в Горожанці у 1610-20 роках.

Герб Помян

Курдвановські

На початку 1700-х років, власником Горожанки став галицький каштелян Миколай Курдвановський гербу Півкозич (Mikołaj Michał Kurdwanowski herbu Półkozic), який також мав у власності сусідні Дрищів, Бишів, Товстобаби і Кінчаки, а осідлим селом Курдвановських був Баранів (тепер Гранітне). Ці маєтки згодом дістались його сину Мауріцію (Maurycy Józef Kurdwanowski) і його дружині Умбеліні з Потоцьких (Umbelina Rozalia Potocka). Потім їхньому сину Пляциду Курдвановському (Jan Placyd Kurdwanowski) дістались Товстобаби, а Горожанку передали доньці Анелі Лось з Курдвановських (Aniela z Kurdwanowskich Łosiowa). Вона, дружина бережанського старости, відбудовує після пожежі дерев’яний костел в Горожанці у 1754 році.

Герб Півкозич

Яблоновські

Станом на 1777 рік власником Горожанки і його присілків Село, Волощина і Бурти був князь Мацей Яблоновський гербу Прус III (Maciej Jabłonowski, książę herbu Prus III), політик і член Центрального Уряду в Галичині, також був послом на Сейм у 1778, 1780 і 1784 роках.

Під час володіння Яблоновським проводиться кілька інвентаризицій “добр” Горожанки, а також записуються детальні статистичні дані. Всю цю інформацію на ще потрібно обробити і вивчити.

Герб Прус III

Ільсінґер

Наступним дідичем Горожанки і всіх її присілків став Францішек Ільсінґег гербу Гриф (Franciszek Ksawery Ilsinger herbu Gryf), перший запис про це знаходимо у 1799 році. У церковних метриках зазначено, що він є доктором медицини. Родина Ільсінґерів володіла кількома кам’яницями у центрі Львова, зокрема нам відомо про будинки №280 та №282 у їх власності. Дружина Ільсінґера, Анна, значиться фундаторкою горожанського костелу.

Герб Гриф

Бабецькі

Донька Ільсіґерів, Юзефа, стала правонаступницею їх маєтків, а отже і завидною нареченою. В 1814 році, у віці 17 років, вона виходить заміж за Юзефа Бабецького гербу Холєва (Władysław Ksawery Babecki herbu Cholewa), з с. Медова, з яким у них народжується двоє дітей – Владислав і Анна Бабецькі, які і стануть майбутніми дідичами Горожанки.

Герб Холєва

Хоєцькі

Юзеф Бабецький рано помирає, а його дружина виходить заміж вдруге – за Максиміліана Хоєцького гербу Любич (Maksymilian Ksawery Chojecki herbu Lubicz). Так, на 10 років (1822-1832) в Горожанки з’являється новий господар – Хоєцький, який активно відбудовує палац на місці старого оборонного замку. У Хоєцьких було двоє дітей: донька Ксавера Сабіна (Моравська) і син Титус Мельхіор, який помер через два роки після народження.

Герб Любич

Вільчопольські

Максиміліан Хоєцький помирає, і у 1832 році Юзефа Ільсінґер виходить заміж втретє – за Владислава Вільчопольського гербу Нечуя (Władysław Wilczopolski herbu Nieczuja), власника маєтків Поповичі (Popowice). З новим прізвищем Юзефа Вільчопольська виступає фундаторкою греко-католицької церкви в Горожанці.

Вільчопольскі були останніми дідичами, які володіли Горожанкою з усіма її частинами: власне Горожанкою (Замком), а також Селом, Волощиною, Буртами. Надалі вони розділили маєтки між найстаршими дітьми Юзефи, від шлюбу з Бабецьким.

Герб Нечуя

Бабецькі (Бурти)

Владиславу Бабецькому гербу Холєва (Władysław Ksawery Babecki h. Cholewa), сину Юзефи Ільсінґер від першого шлюбу, у 1838 році дістається у спадок фільварок Бурти в Горожанці, де він будує власний двір під гаєм. Відтак, в Горожанці постає вже два двори по різні береги річки. Палац Бабецького не міг зрівнятись з тим, що перебудований із замку, але також був доволі ошатним і мав усі атрибути тогочасного шляхетського двору, включаючи сад, клумби і парк для прогулянок. Землі на Очеретах, за Гаєм, на Зеленій, на Мелівці, на Долинах, на Горах тепер належать Бабецькому.

Герб Холєва

Лемпіцькі (Бурти)

Наступними після Владислава Бабецького власниками Бурт були Лемпіцькі, а саме Людвік Лемпіцький гербу Юноша (Ludwik Łempicki z Łempic h. Junosza,) та його дружина Кароліна Лемпіцька з роду баронів Хаґенів (Karolina Maria Jadwiga Salomea Łempicka bar. Hagen-Schverin). Коли саме і за яких умов маєтки перейшли до них від Бабецьких, нам поки-що не відомо, але це відбулось близько 1870 р. Вже 1878 року Людвік Лемпіцький помирає і залишає маєтки дружині, Кароліна Лемпіцька значиться власницею Бурт на тогочасних кадастрових картах. Ці дідичі не жили у маєтку на Буртах. Згодом їх маєтки були розпарцельовані, а у 1930 році заселені польськими колоністами.

Герб Юноша

Маліновські (Горожанка, Село, Волощина)

У 1839 році сестра Владислава, Анна Бабецька, виходить заміж за Станіслава Маліновського гербу Сліповрон (Stanisław Malinowski h. Ślepowron), власника маєтків Кремидів, який був на 18 років старшим від неї. Сім’ї у спадок дістається маєтки Горожанка Замок, Село і Волощина. У 1847 році в Горожанці складають першу детальну кадастрову карту. У 1848 відбувається так звана “весна народів” – революція в Галичині, внаслідок якої відбулась селянська реформа в Австрійській імперії, скасування панщини і перехід до капіталістичного розвитку.

Герб Сліповрон

Гогендорф (Село і Волощина)

Не знаємо, що трапилось у Маліновських, чи раптова фінансова скрута чи надлишок маєтків, якими володіла родина чи таки скасування панщини, але у другій половині XIX ст. вони продають маєтки Село і Волощина дідичу Бишева – барону Едвіну Гогендорфу (bar. Edwin Meliton Jan Julian Hohendorff herbu Nabram), залишаючи за собою лише Горожанку Замок. Гогендорф будує свій двір на Дриганівці (Горожанка Село), який складається з господарських будівель і будинку для керуючого. Самі ж Гогендорфи живуть у Бишеві. Маєтком керує найнятий єврей Іцак Гальперн.

Герб Набрам

Романовські (Горожанка)

У 1872 році донька Маліновських, Йоанна, виходить заміж за Ігнація Романовського гербу Божа Воля (Ignacy Romanowski h. Boża Wola) і вони стають дідичами Горожанки Замку. Селяни часто мали конфлікти з цими панами і неодноразово доходило до бунтів.

По смерті голови сім’ї в 1911 році син Романовських, Александер (Aleksander Andrzej Romanowski h. Boża Wola), займає місце батька і починає управляти маєтком в Горожанці. Він одружується з Амброзиною Ґродзіською гербу Лада (Ambrożyna Maria Grodziska h. Łada), успішно веде справи, торгує худобою на ринках Львова, Кракова, Відня.

Герб Божа Воля

В 1914 почалась Перша світова війна, в якій Горожанка деякий час знаходилась на лінії східного фронту. Потім польсько-українська війна. Кілька хвиль пацифікації і підвищення соціального напруження між багатонаціональним населенням Галичини. Врешті-решт, окупація Галичини Радянським Союзом у 1939 році. Дідичів декласують, хтось втікає на захід Польщі або й далі, за океан, а когось більшовики запроторюють за Урал та у Сибір. На цьому багатовікова історія дідичництва закінчується, але приходить нова біда – Друга світова війна, політичні репресії, колективізація.

Зведена таблиця власників, дідичів Горожанки

РокиВласник / дідичГербВласність
до 1438Ян Кола з ДелііваЮношаГорожанка
1438 – 1468Ян Кола «Колюшко» з МартиноваЮношаГорожанка
1468 – 1472Ян Кола Старший з ДеліїваЮношаГорожанка
з 1479Станіслав і Ян Шапоровські (Кола)ЮношаГорожанка
до 1574Єронім МаковецькийПомянГорожанка
з 1574Ян МаковецькийПомянГорожанка
з 1610Миколай МаковецькийПомянГорожанка
прибл. 1700Миколай Курдвановський і Анеля ВиговськаПівкозичГорожанка
1746Мауріцій Курдвановський і Умбеліна ПотоцькаПівкозичГорожанка
1754Йоахим Лось і Анеля КурдвановськаЛосьГорожанка
1777Мацей Яблоновський і Маріанна ШептицькаПрус IIIГорожанка
1799Францішек Ільсінґер і Анна ІґлавГрифГорожанка
1814Юзеф Бабецький і Анна ІльсінґерХолєваГорожанка
1822Максиміліан Хоєцький і Анна ІльсінґерЛюбичГорожанка
1832Владислав Вільчопольський і Анна ІльсінґерНечуяГорожанка
1838Владислав Бабецький і Агнешка ЛюґерХолєваБурти
1839Станіслав Маліновський і Анна БабецькаСліповронГорожанка Замок
Село, Волощина
прибл. 1850Едвін Гогендорф і Марія МисловськаНабрамСело, Волощина
прибл. 1870Людвік Лемпіцький і Кароліна ХаґенЮношаБурти
1872Ігнацій Романовський і Йоанна МаліновськаБожа ВоляГорожанка Замок
1911Александер Романовський і Амброзина ҐродзіськаБожа ВоляГорожанка Замок
* деякі дати є приблизними або першими згадками у документах про власність

Джерела:
1. Akta grodzkie i ziemskie z czasów Rzeczypospolitej Polskiej : z archiwum tak zwanego bernardyńskiego we Lwowie w skutek fundacyi śp. Alexandra hr. Stadnickiego. T. 12, [Najdawniejsze zapiski sądów halickich 1435-1475]
2. Akta grodzkie i ziemskie z czasów Rzeczypospolitej Polskiej : z archiwum tak zwanego bernardyńskiego we Lwowie w skutek fundacyi śp. Alexandra hr. Stadnickiego. T. 19, [Najdawniejsze zapiski sądu ziemskiego przeworskiego 1458-1506]
3. https://web.archive.org/web/20131105051643/http://mariusz.eu.pn/genealogia/rody/kolowie01.html#D1
4. Вікіпедія: Ян Кола (галицький каштелян)
5. Вікіпедія: Ян Кола (галицький підстолій)
6. Вікіпедія: Ян Кола (галицький підкоморій)
7. http://www.antoniego26.pl/genealogia/kurdwanowski.htm
8. https://pl.wikipedia.org/wiki/Miko%C5%82aj_Micha%C5%82_Kurdwanowski
9. https://pl.wikipedia.org/wiki/Maciej_Jab%C5%82onowski_(1757%E2%80%931844)

Поширити у Facebook


Категорія:

Теги: