Двір на Буртах (Бабецьких)

Бурти – колись окремий фільварок в Горожанці, розташований у вузькій долині річки Горожанки-Княгині вздовж шляху до села Дрищів. Назва “Бурти” походить від польського “burty”, що означає боки або сторони чогось, а також насипи або борти. Це зрозуміло, адже по обидва боки вздовж долини Бурт стоять високі береги.

На Буртах на правому березі річки Горожанка, під невеликим лісом, який як і тоді називають Гаєм, був розташований двір із палацом. Перша згадка про існування цього двору є у інвентаризації 1788 року у матеріалах О. Чоловського. Крім власне будинку, чи то невеликого палацу, в дворі також були господарські будівлі, а позаду знаходився парк та сад, як і в інших польських шляхетських дворах того часу. В долині на річці стояв млин. Поля навкруг Бурт, на Луках, за Гаєм, під Гаєм, над Вікном, на Долинах, на Зеленій, на Дубниках, належали господарям двору.

Двір Бабецьких

Двір на Буртах на кадастровій карті 1847 року, палац під номером 138

У 1838 році фільварок Бурти у спадок отримує Владислав Бабецький гербу Холєва (Władysław Ksawery Babecki h. Cholewa), 1816 р.н, син Юзефа Бабецького з с. Медова та Юзефи Ільсінґер гербу Гриф з Горожанки. Його мати Юзефа Ільсінгер, 1798 р.н. значиться як власниця маєтків в Горожанці. А дідусь по материній лінії, Францішек Ксаверій Ільсінгер гербу Гриф, був доктором медицини, він володів Горожанкою з кінця 1700-х років. Сім’я Ільсінгерів була дуже багатою, вони також володіли кількома кам’яницями у центрі Львова (№280 та №282).

Документ 1799 року, в якому вказано, що власником Горожанки разом з Волощиною і Селом є Францішек Ільсінґер (Franz Ilsinger)

Батько Владислава, Юзеф Бабецький, помер рано. Мати вийшла заміж вдруге за Максиміліана Хоєцького (Maksymilian Ksawery Chojecki h. Lubicz), який став новим власником маєтку Горожанка, проте невдовзі і він помер. Юзефа Бабецька (Ільсінгер) вийшла заміж втретє за Владислава Вільчопольського (Władysław Wilczopolski), власника маєтків Поповичі.

Метричний запис

Метричний запис про народження Владислава Бабецького

Сестра Владислава, Анна Єфрозина Бабецька (Anna Eufrozyna Babecka h. Cholewa), 1818 р.н, вийшла заміж за Станіслава Маліновського (Stanisław Malinowski h. Ślepowron), 1800 р.н, з Кремидова, вони отримали у спадок фільварки Замок, Село і Волощина в Горожанці. А Владиславу Бабецькому дістався фільварок Бурти зі своїм двором.

У 1838 році Владислав Бабецький взяв шлюб у Поморянах з Агнешкою Люгер (Agnieszka Sabina Karolina Wincencja Lueger de Thurnfeld) з Ремезівців.

Список для виборів послів

Список із власників великих маєтків в окрузі Бережани для виборів послів у виборчий орган, 1861 р. Серед перелічених людей є Бабецький Владислав та Маліновський Станіслав з Горожанки

Подальша доля Владислава Бабецького нам не відома, але з кадастрових карт дізнаємось, що згодом всі його маєтки перейшли до Кароліни Лемпіцької з роду баронів Хаґенів (Karolina Maria Jadwiga Salomea Łempicka bar. Hagen-Schverin), 1841 р.н, народженої у Переспі, баронеси з Малого Денисова. З метрик встановлюємо, що Кароліна Лемпіцька була одружена з Людвіком Лемпіцьким гербу Юноша (Ludwik Łempicki z Łempic h. Junosza,), 1842 р.н., сином каштеляна, офіцером австрійського війська, власником маєтків Бурти. Очевидно, саме він відкупив маєтки у Бабецького. Проте у 1878 році Людвік помер і маєтки залишись дружині Кароліні. Вона згодом, у 1883 році, вдруге вийшла заміж за Юліана Пузину (Julian ks. Puzyna), 1842 р.н., каштеляна з Остромичів, власника маєтків у Наролі. Очевидно, що Кароліна Лемпіцька не проживала в маєтку на Буртах, оскільки жодних свідчень про це немає.

Кароліна Лемпіцька

Нова власниця маєтків на Буртах – Кароліна Лемпіцька

У деяких пізніших джерелах, близько 1930 року, можна зустріти таку назву як “осада Бурти біля Горожанки”. Це можна пояснити тим, що землі тут роздавали в першу чергу польським військовим діячам, як винагороду за службу. Проте, не тільки військовим, часто також політикам та цивільним, задля колонізації східних земель Польщі, де переважаючим населенням були русини, тобто україномовне населення.

Зараз від двору Бабецьких на Буртах в Горожанці не залишилось жодного сліду.

Власники фільварку Бурти

Maciej Jabłonowski h. Prus III
Marianna Szeptycka

Franciszek Ksawery Ilsinger h. Gryf (~1760 – 22.12.1819 Горожанка), доктор медицини, власник маєтків в Горожанці
Anna Joanna Iglaw (1761 -1826 Горожанка)

Józefa Ilsinger h. Gryf (1798 Горожанка – 03.06.1877 Горожанка), власниця маєтків в Горожанці
1-й шлюб: Józef Babecki h. Cholewa, (1778 Медова – 1821 Горожанка)
2-й шлюб: Maksymilian Ksawery Chojecki h. Lubicz (1793 – 1832 Горожанка)
3-й шлюб: Władysław Joachim Wilczopolski h. Nieczuja (1795 р.н., Поповичі)

Władysław Ksawery Babecki h. Cholewa, 23.03.1816 р.н, власник маєтків в Горожанці
Agnieszka Sabina Karolina Wincencja Lueger de Thurnfeld (з с. Ремезівці)

Ludwik Łempicki z Łempic h. Junosza
Karolina Maria Jadwiga Salomea bar. Hagen-Schverin

Поширити у Facebook


Категорія:

Теги: